Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsoldos Attila: A szolgabírói tisztségnév kialakulásának kérdéséhez

2009.12.15

Zsoldos Attila: A szolgabírói tisztségnév kialakulásának kérdéséhez

 

            Zsoldos tanulmányában azzal foglalkozik, hogy a szakirodalomban helyesen használják-e a „szolgabíró-királyi szolgák bírája” kifejezést. Valamint bővebben kifejti, hogy a szolgabíró mikor és hogyan jelenik meg a forrásokban. Zsoldos azzal kezdi, hogy a XIII. században a királyi serviensek szervezkedése során létrejött a nemesi vármegye, ahol elsődleges képviselőként a szolgabírák voltak megjelölve, de mégis a „királyi serviensek, szolgák bírája” kifejezés már a tatárjárás előtt keletkezett.

            A királyi serviens kifejezés az 1210-es évektől kezdve jelenik meg a forrásainkban, és a közszerepléshez jutó részük, már a tatárjárás előtt (az 1230-as években) elkezdte használni az előkelő nobilis nevet, de ez fogalmilag nem volt azonos az országos nemességgel. Forrásainkban viszont nem találunk nyomot a szolgabírói testületek korai működésére. Zsoldos ír még a várjobbágyok szerepéről is. A várbirtokokat érintő ügyek elintézésében már 1298-ban találkozunk vele. Szerepük a világi és az egyházi bíráskodásban nem új keletű fejlemény, Nógrád megyében ez még 1345-ben is előfordul. A nemesi megyékben a szolgabírákkal kapcsolatosan feltűnnek az ignobilisok, azaz a nem nemesek. Egy 1322. évi oklevélből kiderül, hogy a szolgabírákat a nobilisok és az ignobilisok választották. A XIV. század elejére az ignobilisok az egész nemesi struktúrában megjelentek, és csak a XIV. század második felében szorulnak vissza, a megye ekkor válik valójában nemesivé.

            Zsoldos végül úgy vélekedik, hogy a szolgabírói tisztségnév eredete nem magyarázható a királyi serviensek XIII. század közepi önmegnevezésével. Egy 1290. évi törvény tilalmazza, hogy a megyés ispán a szolgabírák nélkül ítélkezzen. A XIII. század végén a megyei szolgabírák mellett kialakultak a mezővárosi szolgabírák is, akik a jegyző mellett hiteles bizonyság szerepet töltöttek be.        

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.