Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Zsoldos Attila: Szent István vármegyéi

2009.12.15

Zsoldos Attila: Szent István vármegyéi

 

            Zsoldos Attila tanulmányában a Szent István által alapított és a 10-11. században már meglévő vármegyékkel és alapításukkal foglalkozik. A legnagyobb probléma abban mutatkozik meg, hogy a források száma kevés, viszont az ezzel a témával foglalkozó szakirodalom óriási mennyiségű. A kutatók legvitatottabb pontja a megyék akkori kiterjedése.

            A legelső forrásunk Szent István király 1009-ben kiadott veszprémi oklevele négy korai vármegye nevét őrizte meg (Veszprém, Fehér, Kolon, Visegrád). Egyéb forrásaink, például Szent Gellért nagy legendája vagy krónikáshagyományok, krónikakompozíciók által több-kevesebb fenntartással, de még hat megyével számolhatunk (Csanád, Doboka, Fejér, Győr, Hont és Nyitra). Ha ebbe belevonjuk a 11. században keletkezett forrásokat is, amik új megyéket említenek és feltételezzük azt, hogy Szent István idejében is léteztek, akkor jóval kibővül ez a lista. A bevezetőben említett vitatott pont mellett a másik nehéz kérdés a területváltozások kérdése, lehet egy feltételezett megye régebben sokkal nagyobb volt, esetleg, hogy több kisebb megye alkotott egy nagy megyét. Zsoldos szerint határozottan csak az állítható, hogy a forrásainkban szereplő tíz, plusz az egri és a kalocsai egyházmegyék területén feltételezhető egy-egy megye, összesen tizenkettő biztosan létezett a korban. Mindezek mellett indokolt azt feltételeznünk, hogy megkülönböztettek úgynevezett „határvármegyéket”. A tanulmány írója beszél még magáról a megye fogalmáról, várispánságokról, várnépbeliekről, valamint különböző tisztségekről és a feladatköreikről.

            Zsoldos kimondja, úgy véli, hogy a Szent István által létrehozott megyék azonosítása és pontos számuknak és kiterjedésüknek a meghatározása, gyakorlatilag lehetetlen. E tanulmány rávilágít arra a szomorú tényre, hogy mennyire szegényes a tudásunk és a forrásaink száma a történelmünk ezen, korai idejében, és még azokra az alapvető kérdésekre sem tudunk biztos választ adni, mint például, hogy hány megye volt, mi volt a nevük és hol húzódtak a határaik.     

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.